Niezawodny mazurek kajmakowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Ozdoba świątecznego stołu, bardzo słodki, bardzo smaczny i bardzo szybko znikający.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    350 g mąki krupczatki
    200 g masła
    3 żółtka
    pół szklanki cukru pudru
    łyżka gęstej kwaśnej śmietany
    szczypta soli
    puszka mleka skondensowanego słodzonego
    ulubione bakalie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak

Niezawodny mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko skondensowane gotujemy przez 3 godziny, studzimy.
    Zimne masło kroimy w kostkę, mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy resztę składników. Masło rozcieramy z mąką za pomocą palców następnie szybko ugniatamy ciasto. Formujemy kulę i umieszczamy je w lodówce na godzinę.
    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, najlepiej przez papier do pieczenia. Z pozostałych skrawków ciasta formujemy cienkie wałeczki i wyklejamy nimi ranty (brzegi ciasta). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 – 30 minut.
    Na przestudzony spód ciasta, rozsmarowujemy masę kajmakową. Dekorujmy bakaliami lub rozpiszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
mazurek

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

mazurek kajmakowy...

izaa_a tradycyjny mazurek

To może cię zainteresować