mazurek kajmakowy...

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

tradycyjny mazurek

Składniki:

  • ciasto:

    125 g schłodzonego masła
    90 g cukru (0,4 szklanki)
    250 g mąki (1,5 szklanki)
    jajko
    szczypta soli

    kajmak

    dżem z czerwonej porzeczki

    dekoracja:

    1 łyżka kwaśnej śmietany
    3/4 szkl cukru pudru
    dżem
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak

Mazurek kajmakowy... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
  • 2. Zimne ciasto wałkujemy. Wylepiamy ciastem formę 25x23cm, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy około 15-20 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Gotowe ciasto smarujemy dżemem i wylewamy masę kajmakową uprzednio podgrzaną około 10 minut w garnku z wodą.
  • 4. 1 łyżkę gęstej kwaśnej śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder i mieszać, aby nie było grudek (ja robię to taką metalową sprężynką). Wcisnąć trochę soku z cytryny. Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta. Ilość cukru pudru muszę podać w przybliżeniu - myślę, że jest to pełna szklanka.

    Z lukru zrobiłam kwiatki, a średek wypełniłam dżemem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Mazurek kajmakowy

To może cię zainteresować