Niemiecki sernik z kwaśnej śmietany

4.49 (192 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczny przepis niemiecki na sernik bez sera. Głównym składnikiem jest Schmand, czyli gęsta, kwaśna śmietana o dużej zawartości tłuszczu 20- 29 %. Sernik pieczony na kruchym cieście, orzeźwiający, z dodatkiem mandarynek i żółtej galaretki. Bardzo smaczny.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g mąki pszennej
    65 g cukru
    65 g margaryny lub masła
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Nadzienie:
    500 ml mleka
    2 budynie waniliowe w proszku
    200 g cukru
    600 g gęstej kwaśnej śmietany 20- 29%
    2 puszki mandarynek
    1 galaretka żółta
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Galaretki

Niemiecki sernik z kwaśnej śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw gotujemy budyń z mleka, budyniu w proszku i cukru. Przelewamy do miseczki i nakrywamy gorący budyń folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.
    2. Mandarynki wyjmujemy z puszki i odcedzamy.
    3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło kroimy w kawałki i razem z mąką szybko zagniatamy rekami. Dodajemy jajko i cukier. Przy pomocy miksera wyrabiamy ciasto. Stolnicę posypujemy lekko mąką i rozwałkujemy ciasto. Wykładamy ciastem formę do pieczenia, z ciasta robimy brzeżek. Użyłam popularnej, prostokątnej formy, wymiary okrągłej formy to 26 cm.
    4. Ostudzony budyń mikserem mieszamy z kwaśną śmietaną i wylewamy na ciasto w formie. Na wierzch kładziemy odsączone mandarynki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175 stopniach przez 80 minut. Gdy ciasto wystygnie polewamy żółtą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować