Bardzo pyszny puszysty rozpływający się w ustach sernik idealnie nadaje się do kawy kiedy przychodzą goście lecz nie zmienia to faktu, że nadaje się na każdą okazję.
40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
• około 1 szklankę mąki,
• 1 jajko,
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 cukier wanilinowy,
• 5 łyżek cukru pudru,
• 1/3 kostki margaryny,
Masa serowa:
• 1 kg. Sera (wiadereczko) dwukrotnie zmielonego,
• ½ szklanki oleju rzepakowego,
• 1 szklanka mleka,
• 3 całe jajka,
• 3 żółtka,
• 2 szklanki cukru,
• sok z połowy cytryny,
• 2 budynie śmietankowe,
Sernik niemiecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE
1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i rozwałkować na blaszkę o wymiarach 20cm./35cm (nie podpiekać).
2. Wszystkie składniki do masy serowej zmiksować i wylać na ciasto kruche. Upiec na jasno złoty kolor około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
3. Ubić pianę z 3 białek z 3 łyżkami cukru i wyłożyć na gorący sernik. Następnie posypać 2 łyżkami wiórków kokosowych i dalej piec około 15 minut na złoty kolor.
Komentarze