Niebiańskie pucharki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wspaniały, rozpływający się w ustach deser, który z pewnością zachwyci każdego łasucha. Kruche biszkopty, z nutą gorzkiego kakao zanurzone w delikatnej masie z serka mascarpone i bitą śmietany. Niewielki dodatek amaretto sprawia, że deser zyskuje smak idealny.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • -250 g serka macarpone
    -100 g śmietanki 30%
    -3 łyżki cukru pudru trzcinowego
    -2 łyżeczki gorzkiego kakao
    -2 łyżeczki likieru amaretto
    -1/2 szklanki wrzącej wody
    -około 10 podłużnych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Niebiańskie pucharki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kakao dokładnie mieszamy z wodą i wlewamy do salaterki.
  • 2. Biszkopty łamiemy na 3-4 części (2 sztuki zostawiamy w całości)
  • 3. Śmietanę ubijamy na sztywno. Powoli, stopniowo dodajemy serek i cały czas ubijamy. Następnie wsypujemy cukier puder i całość dokładnie miksujemy.
  • 4. Na dno pucharka lub wysokiego kieliszka wlewamy 2 łyżki masy. Następnie połamane biszkopty do połowy moczymy w kakao (dosłownie przez 2 sekundy) i układamy na masie. Później znów wylewamy masę i znów kilka umoczonych biszkoptów. Wierzch deseru polewamy łyżeczką amaretto.
  • 5. Wkładamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem dekorujemy całym biszkoptem. Jego koniuszek również możemy umoczyć w gorzkim kakao.

Porady

Jeżeli lubimy bardzo słodkie desery możemy zwiększyć ilość cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Amaretto Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować