Niby flaczki z kań i siedzunia sosnowego

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jesienna zupa grzybowa stylizowana na popularne flaki. Do wykonania zupy użyłam kań oraz siedzunia sosnowego nazywanego również szmaciakiem bądź kozią brodą.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litry bulionu u mnie z dziczyzny ale można użyć dowolnego
    6 dużych mięsistych kań
    1 średniej wielkości siedzuń
    1 średni seler korzeniowy
    2 marchewki
    1 fenkuł
    1 por
    po kilka gałązek lubczyku i selera
    2-3 cm świeżego imbiru
    1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej
    2 kulki roztartego ziela angielskiego
    2-3 liście laurowe
    szczypta szafranu
    2 ząbki czosnku
    sól morska
    pieprz czarny
    majeranek
    papryka ostra i słodka w proszku
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa grzybowa

Niby flaczki z kań i siedzunia sosnowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • flaki 1. Siedzunia dokładnie myję. Kanie oczyszczam, przecieram wilgotna ściereczką i kroję w paski. Siedzunia przekładam do garnka posypuję solą, zalewam wodą i gotuję około 15 minut. Odcedzam na durszlaku.
  • flaki 2. Warzywa myję i oczyszczam.
  • flaki 3. Przygotowane warzywa ścieram w robocie kuchennym tarczą do warzyw po koreańsku.
  • flaki 4. Rozdrobnione warzywa podsmażam na maśle. Dodaję przyprawy oprócz gałki muszkatołowej, pieprzu i majeranku.
  • flaki 5. Do podsmażonych warzyw dodaję grzyby, zalewam bulionem i gotuję około 20 minut. Dodaję posiekany lubczyk i liście selera. Doprawiam do smaku pieprzem, solą, gałką i majerankiem. Tak przygotowana zupa najlepiej smakuje z pszenną bułeczką.

Porady

Proponuję wykorzystać młodego siedzunia ponieważ jest delikatny w smaku z wyczuwalna orzechową nutą. Starsze okazy mogą mieć bardzo specyficzny smak i aromat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kanie Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować