Nalewka wiśniowa

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Nalewka wiśniowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest pyszna, jedna z lepszych letnich nalewek. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2kg wiśni
    0,5 kg cukru (można użyć miodu, najlepiej lipowego)
    1 laska wanilii
    5 goździków
    5cm kory cynamonowej
    1l spirytusu
    0,5l wódki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki Wiśniówka

Nalewka wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzałe wiśnie opłukać, wydrylować, wsypać do słoja, dodać miód lub cukier oraz przyprawy (laskę wanilii naciąć wzdłuż). Wlać spirytus, słój zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie alkohol zlać, a owoce przepłukać wódką i połączyć z nastojem owocowym. Nalewkę rozlać do butelek i odstawić do sklarowania. Powinna dojrzewać pół roku.

Porady

Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować