Domowa nalewka wiśniowa

4.96 (161 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Doskonała nalewka, mało słodka (to nie jest likier), pełna smaku wiśni. Warto przygotować latem, aby później móc się nią delektować...

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1,5 kg wiśni
    500 ml spirytusu 95%
    500 ml wódki czystej (40%)
    2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.96 (161 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Alkohole Nalewki

Domowa nalewka wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie myjemy, osączamy, drylujemy, przekładamy do dużego słoja. Spirytus łączymy z wódką, otrzymanym alkoholem zalewamy wiśnie. Zamykamy słój i odstawiamy na ok. 6 tygodni.
  • 2. Po upływie 6 tygodni zlewamy nalewkę, a owoce zasypujemy cukrem. Potrząsamy, aby cukier wymieszał się z wiśniami i odstawiamy na ok. 3-4 tygodnie. Zlewamy wytworzony sok i łączymy z nalewką. Przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej miesiąc (im dłużej, tym lepiej).

Porady

Nalewkę można przefiltrować przez filtry do kawy, będzie bardziej klarowna. Wiśnie najlepiej przełożyć do słoików i przechowywać w chłodzie. Można je wykorzystać do ciast i deserów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować