Nalewka na owocach brzoskwini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymyte brzoskwinie kroimy w ćwiartki wkładamy do 3 litrowego słoja, dodajemy goździki i zalewamy alkoholem. Pestki z brzoskwini układamy na kawałku czystej gazy, przykrywamy i tłuczemy tłuczkiem do mięsa. Z gazy wraz z pestkami formujemy taką sakiewkę, zawiązujemy przędzą i wkładamy do garnczka. Zalewamy szklanką wody i wsypujemy 4 łyżki cukru trzcinowego. Zagotowujemy, 5 minut gotujemy, wyłączamy i pod przykryciem niech wywar stygnie. Wywar z potłuczonych pestek, dodajemy do słoja. Tak zalane brzoskwinie w słoju odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na osiem tygodni. Po ośmiu tygodniach zlewamy nalew do oddzielnego słoja, a owoce zasypujemy cukrem trzcinowym (30 dag.). Codziennie potrząsamy słojem żeby cukier dobrze się rozpuścił i odstawiamy na 2 tygodnie żeby syrop wyciągnął z brzoskwini jeszcze co się da. Po tym czasie zlewamy słodki nalew, filtrujemy i łączymy z wcześniej odlanym nalewem wytrawnym. Odstawiamy nalewkę w ciemne chłodne miejsce na pół roku żeby dojrzała. Po okresie dojrzewania możemy delektować się pysznym smakiem brzoskwiniowej nalewki. Owoce z nalewki świetnie się nadają do różnego rodzaju deserów i ciast.
Komentarze