Nalewka na owocach malin

4.5 (190 ocen)

  • 5016 godz.
  • Dla 2 osób

Bardzo smaczna nalewka na owocach malin, swoim smakiem i zapachem sprawia tak, jak bym jadł świeżo zerwane owoce z krzaka. Do sporządzenia nalewki nie są potrzebne żadne inne dodatki prócz tych co użyłem.

  • 5016 godz.
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Maliny 1 kg.
    Spirytus nalewkowy 60% 1 litr
    Cukier trzcinowy 20 dag
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka na owocach malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maliny zalane alkoholem. 1. Maliny zalewamy spirytusem, odstawiamy na 10-12 dni, od czasu do czasu mieszamy słojem z nalewką. Nie przedłużajmy czasu maceracji owoców w spirytusie, bo alkohol ekstrahuje z pestek malin za dużo goryczki. Po 12 dniach zlewamy wytrawną nalewkę, a maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 14 dni. Po 14 dniach zlewamy słodki nalew i łączymy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 6 miesięcy. Pozostałe owoce z nalewki możemy użyć zimą do herbatki z prądem.

Porady

Nalewkę pijemy lekko schłodzoną po 6 miesięcznym dojrzewaniu. Nalewka starsza, jest smaczniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować