Nalewka na owocach czereśni

4.49 (191 ocen)

  • 12100 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna nalewka na owocach czereśni, działa uspokajająco.

  • 12100 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg czereśni
    1,5 l alkoholu 60%
    2 białe wytrawne wina
    kilka goździków
    10 cm kory cynamonowej
    sok z 2 cytryn
    0,3 kg cukru trzcinowego
    kardamon 20 ziaren
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka na owocach czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte czereśnie nacinamy i wsypujemy do słoja, dodajemy kardamon, goździki, korę cynamonu i sok z cytryny. Wszystko zalewamy alkoholem, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 4 tygodnie (drylowane na 8 tygodni) w pokojowej temperaturze, co kilka dni mieszamy słojem. Po czasie maceracji zlewamy nalewkę. Pozostałe w słoju owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i ponownie odstawiamy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Łączymy dwa nalewy, wytrawny i słodki, filtrujemy po kilku dniach i zlewamy do butli, szczelnie korkujemy. Nalewkę z czereśni przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu przez okres 6 miesięcy, jest to okres dojrzewania nalewki.

Porady

Nalewkę można przygotować zarówno z czereśni z pestkami jak i drylowanych. Może być wytrawna lub słodka. Ja zrobiłem nalewkę w 2 słojach 3 litrowych. Do każdego słoja dałem1 kg.owocu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować