KURCZAK NA BUTELCE Z PIWEM

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Przepis na tego kurczaka był kiedyś w "Kuchennych Rewolucjach". Fajne jest to, że za jednym razem pieczemy mięso, ziemniaki i warzywa, więc cały obiad jest gotowy.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kurczak ( 1-1,5 kg),
    1 mała butelka jasnego piwa,
    6-8 ziemniaków,
    3 marchewki,
    cebula,
    2 jabłka,
    1 łyżka oleju,
    przyprawa do ziemniaków,
    sól,
    pieprz,
    papryka słodka,
    tymianek lub bazylia.
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Kurczak na butelce z piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka natrzeć solą, pieprzem, papryką i ziołami. Odstawić na min. godzinę (Można na całą noc).
  • 2. Obrać warzywa i owoce. Ziemniaki, cebulę i jabłka pokroić na ćwiartki lub ósemki, marchew w paski. Wszystko wymieszać z olejem i przyprawą do ziemniaków.
  • 3. Kurczaka nasadzić na butelkę z piwem, tak, aby szyjka butelki wystawała na górze (Pod wpływem ciepła kipiące piwo ma polewać całego kurczaka). Wszystkie warzywa wysypać na blachę lub brytfankę wokół kurczaka. Piec ok. 80-90 min.

Porady

Jeśli piwo słabo kipi, można wsypać szczyptę soli lub włożyć troszkę miodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Piwo Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować