SERNIK KAJMAKOWY (KRÓWKOWY)

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto łatwo się robi, jest puszyste, delikatne i znika w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Spód: 20 dag. orzeszków solonych, 32 dag. herbatników, 16 dag. masła, 4 łyżki cukru
    Masa: 1 gotowa masa krówkowa, 10 dag. masła, 20 dag. cukru, 2 cukry waniliowe, 6 jajek, twaróg we wiaderku (1kg.), 2 łyżki mąki
    Polewa: 1 masa krówkowa, 6 łyżek mleka, 3 łyżki masła.
    10 dag. uprażonych płatków migdałowych lub wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik kajmakowy (krówkowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki i herbatniki zmielić na pył w malakserze. Dodać masło, cukier i wygnieść. Wysypać na blaszkę, ucisnąć i zapiec ok.15 min. w 180 stopni.
  • 2. Masło utrzeć z cukrami, dodać masę krówkową. Miksować do połączenia. Następnie dodawać po jednym jajku, potem twaróg i na końcu 2 łyżki mąki. Dobrze zmiksować. Wylać na podpieczony spód i piec ok.50 min. w 180 stopniach. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
  • 3. Wykładamy do garnka masę krówkową, dodajemy mleko. Łączymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i miksujemy. Wylewamy na ostudzony sernik i posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Porady

Wiórki kokosowe najlczęściej prażę chwilę na suchej patelni. Trzeba mieszać, aby nie zbrązowiały za mocno, bo będą gorzkie. Płatki migdałowe można prażyć na blasze w piekarniku ok. 10 min. w temp. 180 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować