Pyszne, elastyczne i bardzo cieniutkie. Idealne do podawania na słodko. Dodatek proszku budyniowego świetnie wpływa na walory smakowe, dzięki czemu podkreśla smak podawanych naleśników na słodko.
1 godz. 20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mleka
2 szklanki wody gazowanej
1 duże jajko lub 2 małe
szczypta soli
1 cukier wanilinowy
2 łyżki oleju
mąka ok. 3 szklanki ja użyłam mąki typ 550
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
Naleśniki z proszkiem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na ciasto przygotowujemy ciasto naleśnikowe przypominające konsystencję śmietany nie za gęste i nie za rzadkie. Odstawić na minimum pół godziny i smażymy naleśniki. Smażymy na rozgrzanej i leciutko natłuszczonej patelni - ja smażę na naleśnikowej. Rozprowadzamy nie za dużą ilość ciasta tak by powstały cieniutkie naleśniki.
Komentarze