Naleśniki z orzechami po węgiersku

4.47 (157 ocen)

  • 45 min

Pyszne węgierskie naleśniki z bita śmietanką ,orzechami i sosem czekoladowym-prawdziwa uczta!

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    25-30 dag mąki pszennej
    350 ml mleka
    1 łyżeczka cukru
    masło do smażenia

    Nadzienie:
    20 dag orzechów włsokich
    350 ml śmietanki kremowej 30%
    2 łyżki cukru pudru trzcinowego

    Dekoracja:
    połówki orzechów
    sos czekoladowy
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.47 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z orzechami po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka wbijam do miski ucieram na puszysto z cukrem,wlewam mleko i wsypuję mąkę cały czas miksując,robię ciasto naleśnikowe.Odstawiam na 15 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewam odrobinę masła i porcjami smażę naleśniki,około 2-3 minut z każdej strony.Trzymam w ciepłym miejscu aby nie ostygły.
  • 2. Nadzienie: Orzechy mielę drobno.Schłodzona smietankę ubijam na puszysto pod koniec wsypuję puder mieszam,nastepnie dodaję orzechy i mieszam wszystko razem. Tuż przed podaniem smaruję ciepły naleśnik kremem orzechowym,skąłdam w kopertę i podaję na talerzu oprószone cukrem pudrem,polane sosem czekoladowym i dekoruję połówkami orzechów włoskich.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować