naleśniki po węgiersku (płonące naleśniki)

0 (0 ocen)

  • 60 min

naleśniki z orzechami i rodzynkami smakują wyśmienicie

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe
    2 szkl mąki
    3 jajka
    1 szkl mleka
    1 szkl wody
    sól
    2 łyżki oleju

    Farsz
    40 dag zmielonych orzechów włoskich
    1 1/2 szkl cukru pudru
    2 łyżki masła
    kilka łyżek mleka
    20 dag rodzynek
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki po węgiersku (płonące naleśniki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nalesniki
    do przesianej mąki dodać 1 jajko i 2 żółtka oraz po trochu płyn (wodę z mlekiem). Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę połączyć z masą, dodać olej i szczyptę soli. Patelnię posmarować tłuszczem następnie, nabierać ciasto i wylewać na patelnie aby była nim pokryta cienko i równomiernie. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • farsz 2. Farsz
    Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min. W tym czasie włożyć do rondelka masło, mleko, orzechy, cukier i wanilię. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu ok 10 min.Rodzynki osączyć i dodać do farszu.
  • naleśniki 3. Każdy naleśnik posmarować farszem i zawinąć w rulonik, ułożyć na talerzu i polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą.

Porady

naleśniki przed podaniem można polać łyżką spirytusu i zapalić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować