Naleśniki po węgiersku (płonące naleśniki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nalesniki
do przesianej mąki dodać 1 jajko i 2 żółtka oraz po trochu płyn (wodę z mlekiem). Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę połączyć z masą, dodać olej i szczyptę soli. Patelnię posmarować tłuszczem następnie, nabierać ciasto i wylewać na patelnie aby była nim pokryta cienko i równomiernie. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
2.Farsz
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min. W tym czasie włożyć do rondelka masło, mleko, orzechy, cukier i wanilię. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu ok 10 min.Rodzynki osączyć i dodać do farszu.
3.Każdy naleśnik posmarować farszem i zawinąć w rulonik, ułożyć na talerzu i polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą.
Porady
naleśniki przed podaniem można polać łyżką spirytusu i zapalić
Komentarze