Naleśniki z farszem jak do pierogów ruskich, naleśniki po gruzińsku

4.49 (156 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Propozycja na naleśniki ruskie, ciekawa alternatywa dla miłośników pierogów ruskich. Zachwycają smakiem, polecam :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki wody
    2 szklanki mleka
    ok 3-3,5 szklanki mąki
    2 jajka
    szczypta soli
    3 łyżki oleju

    Farsz:
    500 g ziemniaków
    400 g białego sera (ja użyłam półtłustego)
    1 cebula
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Ser

Naleśniki z farszem jak do pierogów ruskich, naleśniki po gruzińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać dokładnie wodę, mleko, jajka i mąkę ze szczyptą soli. Ciasto musi być lejące i gładkie. Odstawić na ok 15 minut. Po odpoczynku ciasto lekko zgęstnieje. Następnie do ciasta dodać olej i dokładnie zamieszać. W razie potrzeby dolewać wodę.
    Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni ( ja smażę bez użycia oleju) ok 1 minuty z każdej strony.
  • 2. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Następnie przecisnąć je przez praskę na gładką masę, ostudzić.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
    Ser rozdrobnić widelcem lub przecisnąć przez praskę.
    Do miski wrzucić ziemniaki, ser, cebulę. Doprawić solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, dokładnie wymieszać.
  • 3. Naleśniki posmarować farszem , zwinąć w rulon lub złożyć w trójkąty. Podgrzać na odrobinie oleju. ( można podgrzać w piekarniki w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem ). Naleśniki można podawać solo bądź z jogurtem naturalnym lub sosem pomidorowym/pieczarkowym. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ser biały Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować