Naleśniki z farszem jak do pierogów ruskich, naleśniki po gruzińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać dokładnie wodę, mleko, jajka i mąkę ze szczyptą soli. Ciasto musi być lejące i gładkie. Odstawić na ok 15 minut. Po odpoczynku ciasto lekko zgęstnieje. Następnie do ciasta dodać olej i dokładnie zamieszać. W razie potrzeby dolewać wodę.
Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni ( ja smażę bez użycia oleju) ok 1 minuty z każdej strony.
2.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Następnie przecisnąć je przez praskę na gładką masę, ostudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Ser rozdrobnić widelcem lub przecisnąć przez praskę.
Do miski wrzucić ziemniaki, ser, cebulę. Doprawić solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, dokładnie wymieszać.
3.Naleśniki posmarować farszem , zwinąć w rulon lub złożyć w trójkąty. Podgrzać na odrobinie oleju. ( można podgrzać w piekarniki w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem ). Naleśniki można podawać solo bądź z jogurtem naturalnym lub sosem pomidorowym/pieczarkowym. Smacznego :)
Komentarze