Naleśniki po stokroć kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy ciasto:
mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy resztę składników, wyłączając z tego wodę.
Wodę dodajemy stopniowo, zaczynając od połowy szklanki. Mieszamy. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dodajemy jeszcze trochę wody. Płynu dolewamy do momentu, gdy po wymieszaniu ciasto naleśnikowe będzie miało konsystencję śmietany.
Rozgrzewamy patelnię. Przez dodatek oleju w cieście nie musimy dodawać tłuszczu do smażenia (no chyba, że mamy jednak jakąś starą patelnię, do której przywiera wszystko - wtedy lepiej dodać odrobinę tłuszczu podczas smażenia). Nalewamy porcję ciasta, tak aby zapełniło ono całą powierzchnię patelni. Smażymy z obydwu stron na rumiano.
2.Farsz:
twaróg przekładamy do miski. Rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy mleczko kokosowe, żółtko, olej rzepakowy i ewentualnie jakieś słodziwo, gdy wolimy słodsze. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy rodzynki i wiórki kokosowe.
3.Usmażone placki naleśnikowe smarujemy "pękatą" łyżką farszu. Zawijamy w rulony, układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy odrobiną mleczka kokosowego i posypujemy wiórkami.
Zapiekamy w 200st.C dopóki wiórki na wierzchu naleśników się nie podprażą.
Komentarze