Naleśniki na piwie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Są delikatne oraz puszyste, ponieważ piwo działa podobnie do drożdży. Jego smak jest lekko wyczuwalny i bardzo dobrze, bo nie cierpię piwa, a te naleśniki bardzo lubię.

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • (około 18-20 sztuko średnicy 18-20 cm)
    1 szklanka piwa (1 szklanka = 250 ml)
    1 szklanka mleka
    1 i 3/4-2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    3/4-1 łyżeczka soli
    pieprz ziołowy
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piwa Placki Naleśniki

Naleśniki na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić i połączyć z piwem, mlekiem oraz przyprawami.
    Następnie należy wsypać mąkę.
    Po ponownym rozmieszaniu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni).
    (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
    Na rozgrzanej patelni (ja niczym jej nie natłuszczam) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
    Naleśniki smażyć z obu stron do momentu delikatnego zarumienienia się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować