Nalesniki jaglano-szpinakowe zapiekane z beszamelem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Naleśniki zazwyczaj kojarzą się jako danie lub deser na słodko. Jednak coraz częściej można spotkać inne wersje naleśnikowe bardziej wytrawne. Powstają naleśnikarnie, a w menu wielu restauracji możemy wyczytać i zamówić przykładowo naleśniki po mexykańsku, z mięsem, jarskie itp...

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto (podaję składniki na oko, najlepiej je zrobić wg swojego sprawdzonego przepisu):
    Przygotuj ciasto naleśnikowe wg swojego przepisu, lub:
    - 2 jaja - 350 ml mleka - 200 g mąki - pół łyżeczki soli - łyżka stołowa ziół prowansalskich - olej do smażenia

    Składniki na farsz jaglano-szpinakowy:

    - 100 g kaszy jaglanej (woreczek) - ugotować
    - 150 g świeżego szpinaku
    - 1 średnia cebula
    - 2-3 łyżki oleju rzepakowego
    - 2 łyżki masła
    - sól i pieprz do smaku

    Składniki na sos beszamelowy:

    - 40 g masła
    - 40 g mąki pszennej
    - ok. 1/4 l śmietany słodkiej
    - 1/8 l rosołu, mleka lub wody (u mnie mleko pomieszane z wodą)
    - 2 żółtka
    - szczypta soli
    - łyzka soku z cytryny
    - 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    - 40 g startego sera

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Nalesniki jaglano-szpinakowe zapiekane z beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto upiec naleśniki, nie spiec - pieczemy na blado z każdej strony. U mnie wyszło 12 naleśników - mniejszych.

    Farsz. Szpinak pokroić niezbyt drobno, przesmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, smażyć na maśle. Szpinak i cebulkę wymieszać dokładnie z przestudzoną kaszą jaglaną doprawiając do smaku solą i większa ilością pieprzu wedle uznania.

    Sos: Masło roztopić w rondelku, dodając mąkę zasmażać ale nie rumienić, dodać mleko z wodą, rozprowadzić na gładko, zagotować. Przyprawić do smaku solą. Zdjąć z palnika i powoli dodawać rozgniecione widelcem żółtka z dwiema łyżkami śmietany - uwaga by się nie zrobiła jajecznica:) Dodać resztę śmietany i tarty ser (starłam na najmniejszych oczkach). Na końcu dodać sok z cytryny intensywnie mieszając i do smaku gałkę muszkatołową. Podgrzać ale nie gotować.

    Naleśniki zwijać z farszem, układać w naczyniu żaroodpornym (ułożyłam w naczyniu i przykrywce:)), polać dużą ilością sosu i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez ok. 10-15 minut do powstania złotej skorupki na wierzchu lub delikatnego zrumienienia:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować