Ruskie nalesniki zapiekane

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Ja akurat użyłam maki razowej, pszennej...oraz mleka krowiego 3,2%....sos przyrzadzilam z pieczarkami, zabielany śmietaną, oraz dodatek żółte go sera nadaje ciekawego smaku...no, a nadzienie do nalesnikow ooczywiście jak do pierogów ruskich....zapiekalam na patelni.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na nalesniki:
    Ok 2szkl maka pszennej-razowej,
    Ok 2 szkl mleka
    0,5szkl wody gazowanej,
    2 jajka,
    Szczypta soli i cukru,

    Nadzienie:
    Kostka sera białego,
    Ok 5,6 srednich ziemniaków,
    Duża cebula,
    Sol i pieprz do smaku

    Sos pieczarkowy:
    Ok 6-8 pieczarek,
    Średnia cebula,
    2 łyżki śmietany,
    Sól i pieprz do smaku,
    Odrobina szczypiorku,
    1 mąki ziemniaczanej

    Opcjonalnie.....ok 100gram sera żoltego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ruskie nalesniki zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie do nalesników sporządzamy tak samo jak do pierogów ruskich z dobrze przysmazoną cebulka.
    Ciasto do naleśników rownierz tak jak do normalnych z tym, iż moze bym potrzebna dodatkowa ilość wody lub mleka, to sie okarze wjeszcze trakcie mieszania skladnikow....ciasto powinno byc raczej zadsze nic na zwyklej pszennej mące.
    Sos pieczarkowy rozpoczynamy od zrumienienia cebulki następnie dodajemy pieczarki pokrojone w paseczki,zalewamy woda do przykrycia składników, doprowadzamy w zagotowania sie....śmietane mieszamy z mąką, nastepnie powoli dodajemy do wywaru energicznie mieszajac.
    Kiedy wszystko jest już gotowe ukladamy warstwowo...naleśniki, polawamy sosem i na górze ser żółty, to przykrywamy i zapiekamy jakieś 5 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować