Placuszki jaglano-szpinakowe

4.5 (154 ocen)

Dawniej szpinak kojarzył mi się tylko z „zieloną papką”. Od kąt zaczęłam częściej gotować i eksperymentować w kuchni szpinak polubiłam i to bardzo! Pasuje ona do wielu dań, sałatek, a nawet deserów.W połączeniu z kaszą jaglaną tworzy pyszny, a do tego zdrowy duet:).

Składniki:

  • Składniki na około 12 sztuk:
    • 1 szklanka kaszy jaglanej,
    • 300 gram świeżego szpinaku,
    • 1 cebula,
    • 3 jajka,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej,
    • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • świeżo mielona sól morska do smaku,
    • olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki jaglano-szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kasze prażymy 1.
    Kaszę delikatnie prażymy w garnku (około minuty). Następnie zalewamy ją 2 szklanki wody. Całość delikatnie solimy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Kasza powinna wchłonąć wszystką wodę.
  • studzimy kaszę 2. Gotową odstawiamy do ostygnięcia.
  • smażenie szpinaku 3. Między czasie szpinak dokładnie przepłukujemy i osuszamy. Gotowy przysmażmy krótko na oleju (by stracił na objętości). Pod koniec smażenia dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Szpinak zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
  • mieszanie składników 4. Do przestudzonej kaszy dodajemy jajka, pokrojoną z kostkę cebulę, mąkę oraz szpinak. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • smażenie 5. Przygotowane ciasto wykładamy porcjami na rozgrzany olej, formując placuszki. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować