FASZEROWANE naleśniki zapiekane pod SEROWYM BESZAMELEM z dodatkiem SERKÓW TOPIONYCH

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To pomysł na pyszny i syty obiad. Dodatek kaszy gryczanej do farszu urozmaica go i sprawia że danie jest bardzo syte. A sos beszamelowy z dodatkiem serków topionych wspaniale współgra i świetnie smakuje

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:

    2 szklanki mleka
    2 szklanki wody gazowanej
    1 duże jajko lub 2 małe
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    mąka ok. 3 szklanki

    sos beszamelowy:

    1 łyżka masła
    1 kopiasta łyżka mąki
    2 szklanki mleka
    4 trójkąty serka topionego
    sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

    farsz:

    2 szklanki wody
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 pojedynczy filet z kurczaka
    100 g kaszy gryczanej tj, 1 woreczek
    200 g warzywnej dowolnej mieszanki mrożonej
    sól, pieprz
    1-2 ząbki czosnku
    mielona słodka i ostra papryka
    kostka dwie mrożonego rozdrobnionego szpinaku

    do posypania:

    ok. 100 g utartego sera żółtego
    mielona słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowane naleśniki zapiekane pod serowym beszamelem z dodatkiem serków topionych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto przygotowujemy ciasto naleśnikowe przypominające konsystencję śmietany nie za gęste i nie za rzadkie. I smażymy naleśniki. Smażymy na rozgrzanej i leciutko natłuszczonej patelni - ja smażę na naleśnikowej. Rozprowadzamy nie za dużą ilość ciasta tak by powstały cieniutkie naleśniki.

    Farsz robimy tak, że stawiamy wodę w garnku i dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę gotujemy. Wrzucamy kolejno mrożoną mieszankę warzywną, szpinak i pokrojonego w kostkę fileta. Pod przykryciem gotujemy na małym ogniu do miękkości. Następnie doprawiamy do smaku i wsypujemy kaszę. Mieszamy i pod przykryciem na małym ogniu gotujemy mieszając od czasu do czasu ok. 5 - 10 min. Po tym czasie gasimy i zostawiamy na 10 min. by kasza spęczniała i wypiła nadmiar płynu. Powinna nam wyjść gęsta konsystencja. Jeśli by taka nie wyszła to możemy sypnąć trochę grysiku ekspresowego i też chwilkę odczekać.

    Przygotowujemy sos beszamelowy rozpuszczając masło w rondelku na niewielkim ogniu. dodajemy mąkę i mieszamy tak, aby nie było grudek. Do tak przygotowanego sosu powoli dolewamy zimne mleko, cały czas mieszając. Gdy zacznie się gotować to dodajemy serki topione i całość gotujemy kilka minut mieszając by serki się rozpuściły, zestawiamy z ognia i doprawiamy sola i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.

    Na każdy naleśnik nakładamy farsz na środek i zawijamy w tzw.koperty. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym zawijaniem ku dołowi. Po wierzchu polewamy sosem beszamelowym i posypujemy dodatkowo utartym serem. Całość dodatkowo posypujemy mieloną słodka papryką i zapiekamy 10 - 15 min. w temp.200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza gryczana Kurczak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować