To pomysł na pyszny i syty obiad. Dodatek kaszy gryczanej do farszu urozmaica go i sprawia że danie jest bardzo syte. A sos beszamelowy z dodatkiem serków topionych wspaniale współgra i świetnie smakuje
4 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mleka
2 szklanki wody gazowanej
1 duże jajko lub 2 małe
szczypta soli
2 łyżki oleju
mąka ok. 3 szklanki
Faszerowane naleśniki zapiekane pod serowym beszamelem z dodatkiem serków topionych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na ciasto przygotowujemy ciasto naleśnikowe przypominające konsystencję śmietany nie za gęste i nie za rzadkie. I smażymy naleśniki. Smażymy na rozgrzanej i leciutko natłuszczonej patelni - ja smażę na naleśnikowej. Rozprowadzamy nie za dużą ilość ciasta tak by powstały cieniutkie naleśniki.
Farsz robimy tak, że stawiamy wodę w garnku i dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę gotujemy. Wrzucamy kolejno mrożoną mieszankę warzywną, szpinak i pokrojonego w kostkę fileta. Pod przykryciem gotujemy na małym ogniu do miękkości. Następnie doprawiamy do smaku i wsypujemy kaszę. Mieszamy i pod przykryciem na małym ogniu gotujemy mieszając od czasu do czasu ok. 5 - 10 min. Po tym czasie gasimy i zostawiamy na 10 min. by kasza spęczniała i wypiła nadmiar płynu. Powinna nam wyjść gęsta konsystencja. Jeśli by taka nie wyszła to możemy sypnąć trochę grysiku ekspresowego i też chwilkę odczekać.
Przygotowujemy sos beszamelowy rozpuszczając masło w rondelku na niewielkim ogniu. dodajemy mąkę i mieszamy tak, aby nie było grudek. Do tak przygotowanego sosu powoli dolewamy zimne mleko, cały czas mieszając. Gdy zacznie się gotować to dodajemy serki topione i całość gotujemy kilka minut mieszając by serki się rozpuściły, zestawiamy z ognia i doprawiamy sola i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz na środek i zawijamy w tzw.koperty. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym zawijaniem ku dołowi. Po wierzchu polewamy sosem beszamelowym i posypujemy dodatkowo utartym serem. Całość dodatkowo posypujemy mieloną słodka papryką i zapiekamy 10 - 15 min. w temp.200 stopni.
Komentarze