Naleśniki jaglane, bez mąki pszennej i cukru

4.5 (158 ocen)

  • 45 min

Bardzo smaczne, smakiem i konsystencją nie odbiegają od klasycznych, a są o niebo zdrowsze!Pasują do farszu na słodko i wytrawnego również.

  • 45 min

Składniki:

  • 10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (ostudzonej)
    5 łyżek skrobii ziemniaczanej
    3 łyżki mąki ryżowej
    1 jajko (można zastąpić np.zmielonym siemieniem)
    szklanka mleka 0.5 % (można użyć roślinnego)
    szczypta soli
    szczypta kardamonu
    2 łyżki oleju

    do podania:
    domowy niesłodzony mus z jabłek i cukinii
    2-3 kostki gorzkiej czekolady (roztopić nad parą lub w mikrofali)
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki jaglane, bez mąki pszennej i cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ostudzoną kaszę miksujemy blenderem z mlekiem, skrobią, olejem i jajkiem.
    Masa powinna być bardzo gładka, dość płynna ale gęściejsza nieco od "zwykłej" naleśnikowej.
    Olej do smażenia - pędzel tylko ledwo zanurzony. Można pominąć tłuszcz w ogóle.
    Wylewamy niewielką ilość masy na patelnię i rozprowadzaj ruszając naczyniem na boki.
    Odczekać aż placek "podeschnie", następnie lekko podważamy "boczki" placka i z wyczuciem obracamy na drugą stronę.

Porady

Masa nie powinna być gęsta bo będzie się ciężko je odwracać. Polecam klasyczną gęstość jak do zwykych naleśników. Zalecam smażyć na pateli do naleśników, lekko posmarowaną tłuszczem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (172 ocen)

Marchewkowe ciasto fit.

To może cię zainteresować