Bananowy serniczek z kandyzowanym kwiatem hibiskusa (bez pieczenia)

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Szybkie ciasto, właściwie deser bo nie pieczemy nic, tylko układamy warstwy i pozostaje czekać aż wszystko stężeje.Najlepiej na parę godzin lub na noc włożyć do lodówki.Idealny na ciepłe dni. Smak bardzo orzeźwiający, posmak banana i cytrusów wyczuwalny, a kwiaty pyszne i cieszą oko.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 125 g twarogu ( użyłam zwykłego w kostce)
    120 ml śmietanki 30%
    120 ml gęstego jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki cukru pudru ( można dać więcej jeśli wolicie)
    1 duży banan
    skórka cytrynowa (płaska łyżeczka)
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka pomarańczowa
    kandyzowane kwiaty hibiskusa ( bogactwo wit. C)
    9 okrągłych biszkoptów ( na foremkę 20x20)
    - użyłam szklanej foremki - nie wykładałam jej niczym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Bananowy serniczek z kandyzowanym kwiatem hibiskusa (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie (w połowie ilości wody).
    Galaretkę pomarańczową w normalnej ilości wody - tę użyjemy na wierzch.
    Kwiaty hibiskusa zalewamy niewielką ilością gorącej wody aby je nawilżyć i aby się rozwinęły. Po tym czasie odsączamy na sitku, sok dosładzamy i używamy do nasączenia biszkoptów.
  • 2. Biszkopty nasączyłam bardzo lekko i ułożyłam na dnie formy.
  • 3. Kiedy cytrynowa galaretka zacznie tężeć (przyspieszyłam ten proces wkładając ją na 15 minut do zamrażalnika) miksujemy blenderem (użyłam takiego ręcznego) twaróg, śmietankę, banana i jogurt na gładką masę. Dodajemy cukier i skórkę, ponownie krótko miksujemy, na koniec dodajemy łyżką tężejącą galaretkę.
    Na chwilę wkładamy do lodówki aż masa serowa zgęstnieje.
    Wylewamy tężejącą masę na biszkopty. Układamy odsączone kwiaty hibiskusa lekko je dociskając. Kiedy warstwa stężeje, zalewamy wszystko galaretką pomarańczową.
    Wkładamy do lodówki i czekamy aż dobrze stężeje.

Porady

Użyte kwiaty to nie te suszone, z których robimy np. hebatkę. Te są mięsiste i wyraziste w smaku, świetne też jako przekąska. Po namoczeniu ich w gorącej wodzie zyskują niesamowity wygląd i rozwijają się. Stają się miękkie, ale nie rozpadają się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować