Cukinia w zalewie curry

4.96 (153 ocen)

  • 60 min

Sprawdzony przepis! Pyszna wersja cukinii, nie za ostra, łagodna i ciekawa w smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • 2.5 kg cukinii
    7 szklanek wody
    1.5 szklanki octu 10%
    2 szklanki cukru
    1.5 łyżki soli
    1 czubata łyżka przyprawy curry
    2 cebule
    liście selera
    po kilka ziarenek gorczycy na słoik
Wystaw ocenę:

4.96 (153 ocen)

Zobacz również:

Curry Przetwory

Cukinia w zalewie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinię kroimy w krążki, wydrążamy pestki jeśli są 1. Cukinię myjemy, kroimy w krążki lub kostkę.
    Jeśli cukinia jest duża -warto wydrążyć z niej miąższ.
  • W umyte słoiki wkładamy cukinię i przyprawy 2. Robimy zalewę z wody, octu, cukru, soli i curry, którą zagotowujemy.
    W umyte słoiki na dnie układamy plasterek cebuli oraz kilka ziarenek gorczycy. Następnie układamy cukinię.
  • Zalewamy ciepłą zalewą i pasteryzujemy 3. Na sam koniec kładziemy kilka listków selera. Zalewamy ciepłą zalewą i pasteryzujemy przez ok. 10-15 min.

Porady

Można użyć każdej odmiany cukinii (żółtej czy pasiastej), smakuje równie dobrze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować