Ciasteczka bez mąki pszennej, cukru i tłuszczu

4.5 (143 ocen)

Przepis na te pyszne i bezproblemowe ciasteczka znalazłam w sieci. Są zdrowe,pełne bakalii a dodatkowo nie wymagają dużo czasu. Do ich zrobienia potrzeba dość dużo składników, aczkolwiek efekt to wynagradza :) Naprawdę warto je zrobić!

Składniki:

  • na ok. 25 sporych ciasteczek :
    1,5 szkl. płatków owsianych
    1/3 szkl. pestek z dyni
    1/2 szkl. otrębów owsianych
    1/3 szkl. orzeszków ziemnych bez soli
    1/3 szkl. pokrojonych w kostkę suszonych śliwek kalifornijskich
    1/2 szkl. suszonej żurawiny
    2 łyżki płatków migdałowych
    2 łyżki rodzynek
    10 łyżeczek mąki kukurydzianej
    3,5 łyżki miodu ( w oryginale 2-3 łyżki miodu i 3 łyżeczki naturalnego słodzika)
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
    1/3 szkl. mleka
    3 łyżki jogurtu ( użyłam naturalnego )
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka bez mąki pszennej, cukru i tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie i suche składniki mieszamy wszystkie razem w naczyniu. Osobno roztrzepujemy jajko. Do wymieszanych składników dodajemy po kolei jogurt , jajko i rozpuszczony w ciepłym mleku miód ( lub miód ze słodzikiem ) . Masę wyrabiamy ręcznie ( ja mieszałam łyżką ). Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po porcjach masy, formując ciastka. Pieczemy ok. 25-30 min.

Porady

1. Jeżeli ciasto będzie zbyt sypkie, dodaj troszkę mleka lub dodatkowe roztrzepane jajko ; jeśli zbyt mokra - ulubiony suchy składnik lub mąkę kukurydzianą. 2. Warto sprawdzać ciasteczka w piekarniku. Powinny się pięknie zezłocić. Moim wystarczyło 20 min. pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować