Naleśniki

0 (0 ocen)

Naleśniki są takie, jakie jadłam w dzieciństwie- lekkie z chrupiącymi brzegami i mięciutkim środkiem. Można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Obydwie wersje są wyśmienite! Serdecznie polecam ;).

Składniki:

  • 3 jajka
    1 łyżka cukru (pominąć, jeśli naleśniki mają być na słono)
    1/2 łyżeczki soli
    2 szkl zimnego mleka
    1 szkl zimnej wody mineralnej
    285 g mąki pszennej tortowej
    1,5 łyżki oleju+ olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski i ubijać ok. 5 min, aż będą jasne i puszyste. Następnie wsypać cukier, sól oraz wlać mleko, wodę i olej. Wszystko zmiksować przez około 1 minutkę. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i krótko zmiksować. Na powierzchni powinny pojawić się bąbelki, a sama masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe włożyć do lodówki na 60 minut (można pozostawić na całą noc, a rano dobrze przemieszać i usmażyć).




    Po tym czasie patelnie o średnicy ok. 20 cm (lub większej, ale wtedy naleśników wyjdzie mniej) rozgrzać z niewielką ilością oleju. Ciasto wyjąć z lodówki i dobrze wymieszać (podczas chłodzenia może się rozwarstwić). Porcje wylewać na patelnie i przechylając ją we wszystkie strony dobrze rozprowadzić po całej powierzchni. Naleśniki smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło w towarzystwie swoich ulubionych dodatków. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować