Najprostszy placek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuść, dodaj cukier i mleko, zagotuj mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłego tłuszczu z mlekiem i cukrem wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodaj żółtka i zmiksuj. Ciasto powinno mieć lepką konsystencję i być trochę gęściejsze niż ciasto na naleśniki. Następnie białka ze szczyptą soli ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem
2.Truskawki umyj, pozbaw szypułek i lekko oprósz mąką. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr.22 cm. Równomiernie rozłóż pokrojone truskawki na cieście. (podczas pieczenia większość z nich wpadnie do środka ciasta). Piecz ok.40-45 minut w 180 st., aż do efektu tzw.suchego patyczka.
3.Upieczone potrzymaj chwilę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach i dopiero wyjmij. Jeszcze gorące oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze