Pszenny chleb drożdżowy bez wyrabiania

4.5 (178 ocen)

Prosty chleb pszenny idealny do nastawienia gdy i robot i maszyna do chleba już coś miksują :) można ciasto wzbogacić o ziarna lub pestki.

Składniki:


  • 400 g wody
    25 g drożdży świeżych
    1,5 łyżeczki cukru
    600 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Pszenny chleb drożdżowy bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    W wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do mąki wymieszanej z solą. Mieszać łyżką aż powstanie w miarę jednolita masa. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

    Następnie ponownie zamieszać łyżką, przełożyć do formy o średnicy ok. 25cm, przykryć ściereczką aż podrośnie.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 45-50 minut.
    Wyjąć i wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować