Chleb, który nie wymaga miksera i wyrabiania. Piecze się go w garnku, co sprawia, że jest inny niż te pieczone na blaszce. Chlebek jest pszenny, upieczony z podstawowych składniki takich jak woda, mąka, drożdże czy sól.
Składniki:
15 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej typ 500+ odrobina do podsypywania
350 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Chleb pszenny bez wyrabiania (z garnka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier, sól oraz mąkę. Wszystko wymieszać łyżką, by składniki się połączyły (nie wyrabiać!). Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 12-15 godzin w temperaturze pokojowej. Warto po kilku godzinach odgazować ciasto dłonią- chlebek będzie bardziej puszysty.
2.Po tym czasie z ciasta uformować okrągły bochenek i umieścić go (złączeniem ku górze) w oprószonym mąką koszyczku rozrostowym do chleba (można zastąpić durszlakiem lub miską wysmarowaną olejem i posypaną mąką). Odstawić na 60 minut.
3.Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym oraz z naczyniem z wodą do 250 st.C. Gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, ostrożnie wyjąć garnek, obficie oprószyć go mąką i przełożyć do niego wyrośnięty chlebek. Chlebek naciąć ostrym nożem według uznania. Ja nacinałam chyba w każdym możliwym kierunku :) W ten sposób otrzymałam bardzo ciekawie wyglądającą skórkę ;) Po prostu nacinacie tak, jakbyście chcieli wyżyć się na tym biednym bochenku :D.
Garnek z chlebkiem przykryć pokrywką i piec przez ok. 20 minut z parą wodną, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 20-25 minut w 220 st.C, aż skórka apetycznie się zarumieni. Upieczony wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Komentarze