Kalafiorowa z kluseczkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekka zupa z kalafiorem i kluseczkami którą zrobimy bardzo szybko. Dobrze jest mieć wcześniej ugotowany albo zamrożony wywar, wtedy zupa jest lepsza.

  • 30 min

Składniki:


  • 1/2 kalafiora
    2 marchewki
    1 kawałek selera
    por biała część
    750 ml bulionu warzywnego
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    sól, pieprz
    koper, natka pietruszki.
    1/2 szklanki śmietany 18 %

    kluski:
    1 jajko
    1/2 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki wody
    sól

Kalafiorowa z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora dzielę na małe różyczki. Marchew obieram kroję na talarki, seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Do bulionu wrzucam marchew, por, seler, dodaję ziele, liść laurowy i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję kalafiora i gotuję kolejne 5 minut. Kalafior ma być aldente a nie rozgotowany. Do miseczki wbijam jajko, dodaję, mąkę, wodę, sól. Ciasto na kluski ma być lekko lejące. W drugim garnku zagotowuję wodę, i wlewam do gotującej się ciasto cienkim strumieniem przez widelec i energicznie mieszam. Kluski gotuję 2-3 minuty. Odcedzam je i dodaję do zupy. Można bezpośrednio lać kluski do zupy i gotować. Zupę doprawiam solą, pieprzem, wlewam śmietanę. Posypuje koperkiem, natką.pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy