Najlepszy Bigos- Mamy

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Dzisiaj podzielę się recepturą na najlepszy bigos jaki jadłam. Próbowałam wiele dobrych bigosów, ale żaden nie był tak doskonały jak ten -od mojej Mamy. Gotowany przez 3 dni. Zawiera 2 rodzaje kapusty i mięsa, sporo dobrych wędlin i kiełbaski, z dodatkiem wywaru na grzybkach. Najlepiej smakuje z pieczywem lub ziemniakami i po kilku dniach. MNIAM. Sami spróbujcie .

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • * 2 kg kapusty kiszonej
    * 1 mała główka kapusty białej
    * 1kg łopatki
    * 0.60 dag karczku
    * 0.60 dag piętek-skrawki z dobrych wędlin
    * 0.50 dag kiełbasa podwawelskiej lub śląska
    * liść laurowy
    * ziele angielskie
    * 4 ząbki czosnku
    * majeranek do smaku
    * koncentrat pomidorowy cały słoiczek (190 g)
    * wywar - żeberko wędzone, grzybki
    * sól
    * olej
    * pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Najlepszy bigos- mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar na żeberku wraz z czosnkiem, liściem i zielem. Przecedzić. Kapustę kiszoną drobniej pokroić, włożyć do garnka, zalać wodą tyle by ją przykryło i gotować 20 min. W tym czasie pokroić mięso, podsmażyć na oleju- przyrumienić. Przełożyć do kapusty, dodać przecier, wywar i gotować 15 min. Odstawić do wystudzenia ( na całą noc). Wędliny pokroić, podsmażyć i dodać do reszty składników. Gotować 30 min. Odstawić do wystudzenia. Na 3 dzień poszatkować białą kapustę, ugotować w małej ilości wody- odcedzić i dodać do całości. Doprawić wedle uznania solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

4.45 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Bigos z karkówką

To może cię zainteresować