Najlepszy bigos swiata :)

4.45 (177 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób

Przepis mojej babci... Przekazany mojemu tacie, teraz przekazuje go wam. Jest przepyszny, ale nigdy nie wychodzi mi taki sam jak mojemu tacie :P idealny na chłodne, jesienne wieczory - jeszcze lepszy na drugi czy na trzeci dzień, z chlebem czy z puree. Nie jest pracochłonny, ale czasochłonny, ale warto! :)

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • na 8-10 porcji:

    1) 1 kilogram kwaszonej kapusty, odcisnietej, przesiekanej
    2) 2 kilogramy kapusty bialej, poszatkowanej drobno
    3) 3 cebule, posiekane
    4) 400 g karkówki
    5) 200-300 g kielbasy jalowcowej
    6) 400 g surowego boczku
    7) 2 łyżki czosnku granulowanego
    8) 2 łyżki słodkiej papryki
    9) 50-75 g koncentratu pomidorowego
    10) 200 g suszonych śliwek - namoczone w cieplej wodzie
    11) 1 garść suszonych prawdziwków - namoczone w cieplej wodzie
    12) 3liscie laurowe,4ziela angielskie,4-5jagod jalowca - rozgniecionych ostrzem noza
    13) sol, pieprz, ocet winny, cukier do smaku
    14) 2 zabki czosnku, przecisniete
Wystaw ocenę:

4.45 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Najlepszy bigos swiata :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Karkówkę, kiełbasę i boczek kroimy na kawałki i marynujemy w soli, pieprzu, papryce i granulowanym czosnku, następnie obsmażamy na złoto na odrobinie oleju w głębokim garnku. Wyciągamy i odstawiamy na bok.
    2) Cebulę szklimy na złoto, dodajemy czosnek świeży, jałowiec, liść laurowy i ziele angielskie. Dorzucamy z powrotem mięso, dodajemy kapustę kiszoną i białą, namoczone śliwki - wraz z płynem oraz namoczone grzyby wraz z płynem. Dodajemy odrobinę soli, pieprzu, cukru oraz octu winnego.
    3) Dusimy bigos od 3 do 4 godzin, na małym ogniu, często mieszając, sprawdzając czy nie trzeba dolać odrobinę wody. Kapusta puści sporo wody, ale trzeba uważać, by bigos się nie przypalił. Kapusta będzie mięknąć i więdnąć, oraz ciemnieć. Na ostatnie 45 min gotowania dodać przecier pomidorowy i ostatecznie sprawdzić doprawienie. Bigos powinien mieć dobrą równowagę słodyczy, kwasowości oraz słonego posmaku oraz pieprzności, więc możliwe, że na koniec trzeba dodać troszkę octu, cukru czy soli.
    4) Bigos najsmaczniejszy będzie na drugi czy trzeci dzień - mięso będzie rozpływać się w ustach, gwarantuję, że ten bigos was powali, nie ma mowy o wodnistym, mdłym bigosie w tym przypadku - ma naprawdę intensywny smak i świetnie się mrozi! Smacznego :)

Porady

gotuj bigos dlugo na malym ogniu - prawdziwy bigos dusi sie 3-4 godziny, by smak mogl sie wydobyc, przegryzc a mieso bylo miekkie jak maslo. sprawdzaj doprawienie oraz czy bigos ma wystarczajaca ilosc wilgoci na dnie:) powodzenia!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować