Najlepszy bigos swiata :)

  • wyświetlono: 45521 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przepis mojej babci..przekazany mojemu tacie-teraz przekazuje go wam..jest przepyszny..ale nigdy nie wychodzi mi taki sam jak mojemu tacie :P idealny na chlodne,jesienne wieczory-jeszcze lepszy na drugi czy na trzeci dzien, z chlebem czy z puree. Nie jest pracochlonny-ale czasochlonny, ale warto!:)

ScaryCanary
  • 300min

Składniki

na 8-10porcji:

1) 1kilo kwaszonej kapusty,odcisnietej,przesiekanej
2) 2kilo kapusty bialej,poszatkowanej drobno
3) 3 cebule,posiekane
4) 400g karkowki
5) 200-300g kielbasy jalowcowej
6) 400g surowego boczku
7) 2 lyzki czosnku granulowanego
8) 2 lyzki slodkiej papryki
9) 50-75g koncentratu pomidorowego
10) 200g suszonych sliwek-namoczone w cieplej wodzie
11) 1 garsc suszonych prawdziwkow-namoczone w cieplej wodzie
12) 3liscie laurowe,4ziela angielskie,4-5jagod jalowca-rozgniecionych ostrzem noza
13) sol,pieprz,ocet winny,cukier do smaku
14) 2 zabki czosnku,przecisniete

Sposób przygotowania przepisu:

Najlepszy bigos swiata :)

  • 1. 1) karkowke,kielbase i boczek kroimy na kawalki i marynujemy w soli,pieprzu,papryce i granulowanym czosnku,nastepnie obsmazamy na zloto na odrobinie oleju w glebokim garnku.wyciagamy i odstawiamy na bok.
    2) cebule szklimy na zloto,dodajemy czosnek swiezy,jalowiec,lisc laurowy i ziele angielskie.dorzucamy zpowrotem mieso,dodajemy kapuste kiszona i biala,namoczone sliwki-wraz z plynem,oraz namoczone grzyby wraz z plynem.dodajemy odrobine soli,pieprzu,cukru oraz octu winnego.
    3)dusimy bigos od 3 do 4 godzin,na malym ogniu,czesto mieszajac,sprawdzajac czy nie trzeba dolac odrobine wody.kapusta pusci sporo wody,ale trzeba uwazac,by bigos sie nie przypalil.kapusta bedzie mieknac i wiednac,oraz ciemniec.na ostatnie 45min gotowania-dodac przecier pomidorowy i ostatecznie sprawdziw doprawienie.bigos powinien miec dobra rownowage slodkosci,kwaskowosci oraz slonego posmaku oraz pieprznosci.-wiec mozliwe,ze na koniec trzeba dodac troszke octu,cukru czy soli.
    4)bigos najsmaczniejszy bedzie na drugi czy trzeci dzien-mieso bedzie rozplywac sie w ustach,gwarantuje,ze ten bigos was powali,nie ma mowy o wodnistym,mdlym bigosie w tym przypadku-ma naprawde intensywny smak i swietnie sie mrozi! smacznego:)

Porady

gotuj bigos dlugo na malym ogniu-prawdziwy bigos dusi sie 3-4 godziny,by smak mogl sie wydobyc,przegryzc a mieso bylo miekkie jak maslo.

sprawdzaj doprawienie oraz czy bigos ma wystarczajaca ilosc wilgoci na dnie:) powodzenia!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

bigos cygański

Dodane przez: lexi27

Bigos cygański

Choć nazwa nie ma nic wspólnego...

Bigos

Dodane przez: czarrna

Bigos

Idealny na świąteczny stół

Bigos

Dodane przez: joanna30

Bigos

Pyszny bigos wg przepisu mojej...

Bigos

Dodane przez: peggi

Bigos

Zbliżają się Święta a ja nie wyobrażam...

BIGOS

Dodane przez: LucyG

BIGOS

Wersji bigosu jest tyle ile kucharek,...

image-0atd3ce

Dodane przez: Konto nieaktywne

Bigos

Najlepszy jest następnego dnia

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE