Najłatwiejsze chlebki naan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche drożdże mieszamy z cukrem i dolewamy ciepłą wodę. Odkładamy na pół godziny.
Do miski wsypujemy pięć szklanek mąki*, dodajemy gęsty jogurt grecki, jajko, miękkie masło, sól i wcześniej zrobiony zaczyn. Ugniatamy ciasto aż będzie jednolite. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i jeszcze raz ugniatamy. Dzielimy na szesnaście części.
Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię.
Kawałek ciasta rozciągamy w dłoniach (jest bardzo sprężyste) lub wałkujemy.
Pieczemy na suchej patelni z obu stron aż będzie miało charakterystyczne, przypieczone bąbelki.
Idealne do sosów indyjskich. Pyszne z masełkiem czosnkowym.
*szósta jest do podsypywania. ;)
Porady
Możesz dodać odrobinę masła na patelnię jeśli pierwszy chlebek przywarł. ;)
Komentarze