Najłatwiejsze chlebki Naan

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne chlebki - idealne do indyjskiej kuchni. ;)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 16 placków:

    6 szklanek mąki typ 550
    1 duży jogurt grecki
    1 łyżka soli
    8 g suchych drożdży
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 jajko
    2 łyżki miękkiego masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Najłatwiejsze chlebki naan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche drożdże mieszamy z cukrem i dolewamy ciepłą wodę. Odkładamy na pół godziny.

    Do miski wsypujemy pięć szklanek mąki*, dodajemy gęsty jogurt grecki, jajko, miękkie masło, sól i wcześniej zrobiony zaczyn. Ugniatamy ciasto aż będzie jednolite. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.

    Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i jeszcze raz ugniatamy. Dzielimy na szesnaście części.

    Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię.

    Kawałek ciasta rozciągamy w dłoniach (jest bardzo sprężyste) lub wałkujemy.

    Pieczemy na suchej patelni z obu stron aż będzie miało charakterystyczne, przypieczone bąbelki.

    Idealne do sosów indyjskich. Pyszne z masełkiem czosnkowym.

    *szósta jest do podsypywania. ;)

Porady

Możesz dodać odrobinę masła na patelnię jeśli pierwszy chlebek przywarł. ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Smażenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować