Nadziewany makaron w kremowym sosie serowym

4.48 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Krótkie rurki makaronu nadziane ziołową ricottą i owinięte w szynkę serrano. A wszystko na kremowym, przyrządzonym na parze, jajeczno-serowym sosie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu B:
    300 g makaronu: szerokich, krótkich rurek (Garofalo-Calamarata 20-2)
    250 g ricotty
    50 g sera z niebieską pleśnią
    1 łyżka startego parmezanu
    1 jajko
    1 żółtko

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    100 g szynki serrano (hiszpańska, surowa, podsuszana szynka)

    Składniki robocze:
    1 garść świeżej pietruszki
    1 garść świeżej bazylii
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka słodkiej śmietanki
    sól, pieprz

    Do dekoracji:
    listki pietruszki i bazylii
    plasterki cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Nadziewany makaron w kremowym sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj masę z ricotty, którą będą nadziewane rurki makaronu. Do ricotty dodaj posiekaną pietruszkę i bazylię, dosmacz solą i pieprzem, wymieszaj. Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź, ale trzymaj w cieple.
  • 2. Każdy plaster szynki przekrój wzdłuż na dwie części. Makaron nadziej serkiem ricotta, ja zrobiłam to łyżeczką. Takie rurki owijaj szynką.
  • Krem jajeczno-serowy ubijany na parze 3. Przygotuj kąpiel wodną. Do szklanej miski daj jajko i żółtko, rozbełtaj lekko, dodaj sok z cytryny i śmietankę. Miskę postaw na garnek z gotującą się wodą. Wody tylko tyle by nie dotykała miski. Trzepaczką mieszaj intensywnie aż krem zacznie lekko gęstnieć, tak ok. 3-4 minut. Do takiego dodaj pokruszony ser z niebieską pleśnią, mieszaj aż ser się rozpuści, potem dodaj parmezan. Krem będzie gęsty i słony, polecam doprawić go już tylko pieprzem.
  • 4. Na każdy talerz (będą z tego ok. 3 porcje) rozsmaruj 2-3 łyżki kremu, na krem układaj rurki i od razu podawaj. Całość można udekorować listkami pietruszki i bazylii oraz plasterkami cytryny.

Porady

Danie będzie smakowało na ciepło jako propozycja obiadowa, ale też świetnie się sprawdzi w formie zimnej przystawki. Jeżeli nie masz możliwości kupienia takiego makaronu możesz użyć cannelloni, tylko po ugotowaniu należy je pociąć na krótkie rurki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować