Szybkie, dość proste i pyszne danie. Dzięki serowi pleśniowemu danie nabiera ciekawego smaku.
Składniki:
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka,
mała cebulka,
kawałek pora (ok 5 cm),
3-4 ząbki czosnku,
100 g sera lazur błękitny,
100 g żółtego sera,
kilka oliwek (u mnie zielone z pasta z papryki),
100 ml śmietany,
oliwa z oliwek,
sól,świeżo mielony pieprz, chili,
świeża bazylia,
oraz ok 300 g makaronu wstążki
Makaron wstążki z mięsem mielonym w serowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Cebulkę, pora podsmażamy, dodajemy mięso i wszystko razem podsmażamy aż mięso będzie gotowe.
Gdy mięso będzie gotowe dodajemy czosnek zgnieciony przez praskę, pokrojony w kostkę ser lazur i starty żółty ser, mieszamy wszystko delikatnie aby sery się rozpuściły. Gdy sery już się rozpuszczą, dodajemy śmietanę, oliwki (najlepiej przekrojone na połówki), delikatnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu mieszając co chwilę. Doprawiamy do smaku i podajemy z makaronem :) Smacznego!
Komentarze