Nadziewane pierniczki

0 (0 ocen)

Zapach unoszący się po domu zwiastuje nadchodzące świeta...

Składniki:

  • Składniki;
    30 dag mąki pszennej
    10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej
    2 duże jajka
    130 g cukru pudru
    10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego
    10 dag miodu
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    marmolada, dżem lub powidła do nadzienia ( ja użyłam  dżemu mirabelkowego)
     
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Powidła

Nadziewane pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
    Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Z ciasta wycinać większe koła.
    Na środku każdego koła położyć łyżeczkę dżemu.  Każdego pierniczka przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta. Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki.
    Boki pierniczków delikatnie docisnąć, by się skleiły. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśnięcie sprawia, że bez trudu się sklejają. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjąć, wystudzić na kratce. Udekorować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Śliwki Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować