Nadziane pączki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Są to pączusie inne niż wszystkie, z dodatkiem sera białego, maku i bakalii.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
    łyżeczka sody oczyszczonej
    150 g twarogu
    4 łyżki cukru
    2 jajka
    cukier wanilinowy
    pół szklanki posiekanych bakalii (u mnie żurawina i skórka pomarańczowa kandyzowana)
    3 łyżki maku niemielonego
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Nadziane pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z sodą, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gdyby było rzadkie, podsypać troszkę mąką. Z tego ciasta rwać małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na stolnicy podsypanej mąką. W garnuszku rozgrzać ok. pół litra oleju. Jak będzie już gorący, wrzucać na niego pączusie i smażyć na złoty kolor. Jak ostygną posypać cukrem pudrem.

Porady

Z tego przepisu wychodzi ok. 30 mini pączków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować