• 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pączki wychodzą puszyste oraz rozpływają się w ustach. Smakowicie smakują podane z cukrem pudrem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    1 szklanka ciepłego mleka
    4 żółtka średnich jajek
    40 g cukru
    25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
    1/4 kostki masła
    szczypta soli
    2 łyżki spirytusu lub rumu - można pominąć

    Dodatkowo:
    80 g dowolnej marmolady do nadziewania pączków
    cukier puder do posypania pączków
    1 litr oleju lub smalcu do smażenia pączków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Najpierw zrób zaczyn. Ze składników na ciasto uszczknij po łyżce mąki, cukru oraz 3 łyżki ciepłego mleka i całe 25 gramów świeżych drożdży. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
    2. W dużej misce umieść: niecałe 500 g mąki pszennej ( minus łyżka użyta do zaczynu), dodaj szczyptę soli, 4 żółtka jajek, 50 g roztopionego i przestudzonego masła oraz pozostałe 2 łyżki cukru, wlej również niecałą szklankę ciepłego mleka ( minus 3 łyżki użyte do zrobienia zaczynu) oraz zaczyn. W tym momencie możesz również dodać alkohol.
    3. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto na pączki. Ciasto wyrabiaj tak minimum 5 minut. Takie ciasto przykryj po wyrobieniu ściereczką lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę.
    4. Przygotuj stolnicę. Wysyp na nią trochę mąki. Na tak przygotowaną stolnicę przełóż wyrośnięte ciasto drożdżowe. Przygotuj wałek oraz wykrawaczkę do pączków. Użyłam wykrawaczki do ciastek o średnicy 7 cm. Możesz też użyć szklanki . Ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość około 2,5 cm. Wykrawaczką wycinaj pączki. Układaj je jeden obok drugiego na lekko oprószonej mąką desce. Tak przygotowane pączki przykryte ściereczką bawełnianą, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Jeśli planujesz nadziewać pączki marmoladą, to możesz to zrobić po usmażeniu pączków lub nadziać pączki jeszcze przed smażeniem. 5.
    Możesz to zrobić tak: każdy fragment ciasta na pączka lekko rozpłaszcz, na środek wyłóż łyżeczkę marmolady, zamknij marmoladę w środku ciasta ( tak jak na pierogi) i bardzo dokładnie zlep pączka, formuj go w dłoniach na kształt kuli. Lub drugi sposób: z rozwałkowanego ciasta wytnij szklanką kółeczka tak jak na pierogi, na środek wyłóż łyżeczkę marmolady i przykryj drugim kółeczkiem, następnie zlep po bokach i przyciśnij szklanką .
    6. Gdy pączki podrosną smaż na rozgrzanym oleju w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu wyłóż je na ręcznik papierowy, ( aby odszedł nadmiar tłuszczu) a następnie oprósz cukrem pudrem lub posmaruj lukrem. SMACZNEGO!!

Porady

Do nadziewania pączków najlepiej użyć marmolady wieloowocowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować