• 1 godz. 20 min

Pożywne danie kuchni greckiej

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego
    2 cukinie
    5 ziemniaków
    2 cebule
    olej
    4 pomidory
    5 dag masła
    5 dag mąki
    0,5 litra mleka
    25 dag żółtego sera
    3 jajka
    sól, pieprz, cynamon i bazylia do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mus Dania główne Musaka

Musaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz i umyj, następnie pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. Cukinię umyj i pokrój w nieco grubsze plasterki. Ziemniaki oraz cukinię smażyć z olejem, aż nieco zmiękną.
  • 2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Smaż razem z mięsem mielonym. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory, a także odrobinę cynamonu. Dodaj odrobinę wody. Co jakiś czas mieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.
  • 3. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmaż to razem. Dodaj jajka wymieszane z mlekiem. Gotuj na niedużym ogniu aż do zgęstnienia sosu i mieszaj co jakiś czas. Dodaj połowę startego sera i ciągle mieszaj.
  • 4. Natłuść naczynie żaroodporne. Układaj kolejno: połowa ziemniaków smażonych z cukinią, odrobina sera, mięso mielone, reszta sera, reszta ziemniaków z cukinią, sos.
  • 5. Zapiekaj całość przez ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Porady

Zamiast świeżych pomidorów można użyć pomidorów z puszki albo koncentratu pomidorowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Turecka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować