Moja dzisiejsza babka to nic innego jak murzynek z dużą ilością bakalii i dodatkiem alkoholu. Moja dzisiejsza wersja murzynka przeznaczona jest dla osób dorosłych.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
masło lub margaryna 250 g,
mąka tortowa 2 szkl,
jajka 4,
cukier 1 i 1/2 szkl,
kakao ciemne 4 łyżki,
woda 1/2 szkl,
proszek do pieczenia ,
soda oczyszczona 1/3 łyżeczki,
Dodatkowo;
alkohol 60 ml,
orzechy włoskie,
owoce kandyzowane,
rodzynki,
czekolada deserowa,
bułka tarta do foremki ,
tłuszcz do foremki,
Murzynkowa babka z alkoholem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę zagotować z cukrem mieszając. aż do rozpuszczenia cukru.
Do rozpuszczonego masła dodać kakao i wodę, ponownie zagotować.
Odlać 1/2 szklanki masy i do gorącej włożyć 6 kostek deserowej czekolady (odłożyć na bok).
Pozostałą masę wystudzić.
Do wystudzonej masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Dodać żółtka zmiksować, następnie dodać bakalie i wymieszać.
Wlać wolno alkohol, dodać ubitą pianę z białek i ostrożnie wymieszać.
Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika 170 - 180 stopni i piec około 40 - 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu babkę wyjąć z foremki, oblać odłożoną masą czekoladową, obsypać kolorowym groszkiem cukrowym.
Udekorować według uznania.
Porady
Czas przygotowania około 60 minut + czas pieczenia.
Komentarze