Murzynkowa babka z alkoholem

4.71 (7 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Moja dzisiejsza babka to nic innego jak murzynek z dużą ilością bakalii i dodatkiem alkoholu. Moja dzisiejsza wersja murzynka przeznaczona jest dla osób dorosłych.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masło lub margaryna 250 g,
    mąka tortowa 2 szkl,
    jajka 4,
    cukier 1 i 1/2 szkl,
    kakao ciemne 4 łyżki,
    woda 1/2 szkl,
    proszek do pieczenia ,
    soda oczyszczona 1/3 łyżeczki,

    Dodatkowo;
    alkohol 60 ml,
    orzechy włoskie,
    owoce kandyzowane,
    rodzynki,
    czekolada deserowa,
    bułka tarta do foremki ,
    tłuszcz do foremki,
Wystaw ocenę:

4.71 (7 ocen)

Zobacz również:

Babki

Murzynkowa babka z alkoholem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę zagotować z cukrem mieszając. aż do rozpuszczenia cukru.
    Do rozpuszczonego masła dodać kakao i wodę, ponownie zagotować.
    Odlać 1/2 szklanki masy i do gorącej włożyć 6 kostek deserowej czekolady (odłożyć na bok).
    Pozostałą masę wystudzić.
    Do wystudzonej masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
    Dodać żółtka zmiksować, następnie dodać bakalie i wymieszać.
    Wlać wolno alkohol, dodać ubitą pianę z białek i ostrożnie wymieszać.
    Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika 170 - 180 stopni i piec około 40 - 45 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu babkę wyjąć z foremki, oblać odłożoną masą czekoladową, obsypać kolorowym groszkiem cukrowym.
    Udekorować według uznania.

Porady

Czas przygotowania około 60 minut + czas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować