Ciasto na spodzie serowym, efekt końcowy jest w kształcie serca w sam raz na dzień św. Walentego.
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki ser:
Tortownica średnica 24 cm z wkładem w kształcie serca.
50 dag białego sera trzykrotnie mielonego
4 jajka
15 dag masła
20 dag cukru
kilka kropli olejku rumowego
Składniki ciasto:
3 jajka
15 dag cukru
15 dag masła
1 cukier waniliowy
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Polewa:
10 dag gorzkiej czekolady
żurawina suszona
wiórki kokosowe
2 kawałki gruszki z syropu.
Murzynek w kształcie serca z białym serem w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.: Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po 1 jajku, nie przerywać miksowania. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodawać po łyżce do utartej masy tłuszczowo-jajecznej, utrzeć na jednolitą masę.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodając po 1 żółtku. Następnie dodajemy po 1 łyżeczce mielony ser, miksujemy. Schłodzone białka posolić i ubić na sztywno. Na koniec dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać, dodać również olejek.
Tortownicę natłuścić, dno wysypać bułką tartą, wylać ser a na niego wyłożyć łyżeczką ciasto, delikatnie wyrównać(ciasto ma tępą konsystencję). Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni.
Z lekko przestudzonego ciasta drugą formą w kształcie serca wycinamy właściwy kształt - serce.
Czekoladę kruszymy i stapiamy w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną wylewamy na ciasto. Z żurawiny układamy na środku ciasta serce, studzimy. Dodatkowo na brzegach układamy płatki gruszki z syropu. Boki serca obsypujemy pozostałym ciastem murzynkiem, rozkruszonym, wymieszanym z wiórkami kokosowymi.
Komentarze