Pączki w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Wszystkie składniki(mąkę, cukier, żółtka, drożdże, masło roztopione – przestudzone, jogurt, mleko, sól, spirytus) włożyć do miski warstwowo i pozostawić na ½ godziny.
2. Następnie podrośnięte ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
3.Gdy zwiększy objętość dwukrotnie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 0,5 cm.
4.Wykrawać małą szklanką kółka. Na środku umieścić marmoladę, dobrze zlepić.
5.Tłuszcze podgrzać do temp. pieczenia, wkładać pączki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.
6. Pączki są puszyste i lekkie a jogurt dodany do ciasta, powoduje długo świeżość.
7. Z podanych składników ugotować polewę czekoladową, przestudzone pączki zanurzać z 1 strony, posypać posypką.
Z tej porcji wychodzi około 70 pączków.
Porady
Do nadzienia można użyć twardej marmolady wieloowocowej.
Komentarze