Pączki w polewie czekoladowej

4.48 (183 ocen)

  • 60 min

Uwielbia je mój mąż więc często je piekę. Jest to wspaniały dodatek do porannej kawy i herbaty.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    ½ szklanki cukru
    10 dag drożdży
    ½ kostki masła
    2 kieliszki spirytusu
    1/2 szklanki mleka
    sól do smaku
    ½ kg smalcu i ½ litra oleju do smażenia
    5 żółtek
    60 dag marmolady twardej różanej
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    polewa czekoladowa(1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 2 łyżki wody)
    posypka: mielone orzechy, wiórki kokosowe, sezam
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wszystkie składniki(mąkę, cukier, żółtka, drożdże, masło roztopione – przestudzone, jogurt, mleko, sól, spirytus) włożyć do miski warstwowo i pozostawić na ½ godziny.
    2. Następnie podrośnięte ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    3.Gdy zwiększy objętość dwukrotnie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 0,5 cm.
    4.Wykrawać małą szklanką kółka. Na środku umieścić marmoladę, dobrze zlepić.
    5.Tłuszcze podgrzać do temp. pieczenia, wkładać pączki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.
    6. Pączki są puszyste i lekkie a jogurt dodany do ciasta, powoduje długo świeżość.
    7. Z podanych składników ugotować polewę czekoladową, przestudzone pączki zanurzać z 1 strony, posypać posypką.

    Z tej porcji wychodzi około 70 pączków.

Porady

Do nadzienia można użyć twardej marmolady wieloowocowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować