Murzynek w polewie czekoladowej z kokosem

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Propozycja na proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne ciasto kakowe oblane czekoladową polewą z wiórkami kokosowymi. Ciasto jest delikatne, wilgotne i puszyste, dodaje nam mnóstwo energii i uśmiechu, a czekoladowo - kokosowy wierzch idealnie podkreśla smak całości :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki tortowej
    - 1,5 szklanki cukru
    - 250 g masła
    - 3 jajka
    - 3 łyżki ciemnego kakao
    - 4 łyżki wody
    - 3 łyżki wódki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - ziarenka wanilii
    - wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek w polewie czekoladowej z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, 4 łyżki wody oraz kakao i gotujemy wszystko około 5 minut. Zawartość studzimy, a następnie dodajemy żółtka, ziarenka waniliii oraz wódkę i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy odlewamy około 0,5 szklanki, którą wykorzystamy później na polewę.
  • 2. Do pozostałej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy pianę ubitą z 3 białek. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia* (keksówka o wymiarach 29 cm x 9 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 minut.

    * papier lub samą blaszkę posmarujmy delikatnie masłem i obsypmy bułką tartą.
  • 3. Upieczone ciasto studzimy, a następnie oblewamy je polewą czekoladową i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować