Muffinki ziołowe nadziewane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poddusić na patelni pokrojone w kostkę pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Odsączyć z nadmiaru soku i przełożyć do miski. Osobno usmażyć pokrojone w drobną kostkę cebule. Dodać do pieczarek, wymieszać i pozostawić do przestygnięcia.
2.Do miski wsypać mąkę, dodać sól, oregano i bazylię, gałkę i wymieszać. W rondelku podgrzać mleko , do osobnego garnuszka pokruszyć drożdże i posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem i wstawić garnuszek do ciepłej wody, zaczekać 5 min, aż drożdże wyrosną . Wlać mleko z drożdżami do mąki i wymieszać łyżką, dodać jajko i ponownie wymieszać (ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany, także można dolać mleka, lyb dosypać mąki gdy konsystencja nie jest odpowiednia). Całość odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
3.Foremki wysmarować olejem, lub włożyć papilotki. Nakładać po dużej łyżce, tak by przykryć dno, następnie nałożyć łyżkę farszu , potem znów łyżkę ciasta, tak by zakryć pieczarki, najlepiej do samych brzegów foremki. Można po wierzchu posypać oregano. Ponownie odstawić na ok. 10 min do wyrośnięcia. Piec ok. 30 min w temperaturze 160 - 170 stopni (górna i dolna grzałka). Smacznego :)
Komentarze