Muffinki ziołowe nadziewane pieczarkami

0 (0 ocen)

Idealne na imprezę, albo do wigilijnego barszczyku

Składniki:

  • Składniki na 24 sztuki:
    Ciasto:
    60 dkg mąki tortowej,
    5 dkg drożdży,
    350 ml mleka,
    jajko,
    łyżeczka cukru,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka oregano,
    łyżeczka bazylii,
    szczypta startej gałki muszkatałowej
    Farsz:
    40 dkg pieczarek,
    2 cebule,
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki ziołowe nadziewane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Poddusić na patelni pokrojone w kostkę pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Odsączyć z nadmiaru soku i przełożyć do miski. Osobno usmażyć pokrojone w drobną kostkę cebule. Dodać do pieczarek, wymieszać i pozostawić do przestygnięcia.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, oregano i bazylię, gałkę i wymieszać. W rondelku podgrzać mleko , do osobnego garnuszka pokruszyć drożdże i posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem i wstawić garnuszek do ciepłej wody, zaczekać 5 min, aż drożdże wyrosną . Wlać mleko z drożdżami do mąki i wymieszać łyżką, dodać jajko i ponownie wymieszać (ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany, także można dolać mleka, lyb dosypać mąki gdy konsystencja nie jest odpowiednia). Całość odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
  • 3. Foremki wysmarować olejem, lub włożyć papilotki. Nakładać po dużej łyżce, tak by przykryć dno, następnie nałożyć łyżkę farszu , potem znów łyżkę ciasta, tak by zakryć pieczarki, najlepiej do samych brzegów foremki. Można po wierzchu posypać oregano. Ponownie odstawić na ok. 10 min do wyrośnięcia. Piec ok. 30 min w temperaturze 160 - 170 stopni (górna i dolna grzałka). Smacznego :)

Porady

Do farszu można dodać starty żółty ser.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować