najlepszy sos grzybowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam ten sos z plackami ziemniaczanymi :)

  • 40 min

Składniki:

  • -0,5 kg świeżych grzybów (podgrzybki, prawdziwki, zajączki),
    -duża śmietana 18%,
    -2 średnie cebule,
    -sól,
    -pieprz,
    -ewentualnie pietruszka

Najlepszy sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1naxwg1 1. Grzyby czyścimy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ok. 10 min. razem z grzybami, doprawiamy.
  • image-25osei3 2. Zdejmujemy z gazu i stopniowo dodajemy śmietanę, aby się nie zważyła. Mieszamy i ponownie stawiamy na palnik, aby sos lekko zbrązowiał. Ponownie doprawiamy wg uznania i dodajemy pietruszkę.

Porady

Sos najlepiej smakuje z plackami ziemniaczanymi :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy