Szybkie ciasto jogurtowe z gruszkami

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Szybkie, bez miksera, smaczne. Jest lekkie i na drugi dzień smakuje tak samo pysznie :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 500 g mąki,
    - 220 g cukru,
    - 2 jajka,
    - 500 g jogurtu naturalnego,
    - 150 ml oleju roślinnego,
    - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
    - starta skórka z 1 dużej limonki + sok,
    - 2-3 duże gruszki,
    - szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybkie ciasto jogurtowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sok z limonki, startą skórkę, olej, a na końcu jogurt. Delikatnie mieszamy i dodajemy przesianą mąkę z sodą, Ciasta nie wyrabiamy, ani nie miksujemy, jedynie łączymy składniki.
  • 2. Gotowe ciasto przelewamy do formy
    wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy plasterki gruszek, posypujemy cynamonem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C przez 50 minut (lub do tzw. suchego patyczka).
  • 3. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)

Porady

Zamiast gruszek możemy dodać jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować