Ziołowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 50 min

To moje ulubione wytrawne muffinki, które zawsze wychodzą.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 cebula
    1 ząbek czosnku
    150 gram kiełbasy (polecam mało tłustej)
    2-3 ogórki konserwowe
    masło do natłuszczenia foremek lub foremki silikonowe
    250 gram mąki
    150 gram posiekanych różnych ulubionych ziół
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 jajko
    60 ml oleju rzepakowego
    275 gram maślanki lub mleka
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka chrzanu
    1 łyżka musztardy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Ziołowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić na kawałeczki.
    2. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. Jeśli korzystamy z metalowych foremek wysmarować je masłem.
    3. Mąkę zmieszać z ziołami, czosnkiem, cebulą, przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
    4. Jajko rozmącić, wymieszać z olejem, maślanką, sokiem cytrynowym, chrzanem i musztardą. Domieszać mączną mieszankę. Na koniec do ciasta dodać kiełbasę i starte na tarce ogórki.
    5. Zagłębienia w formie/foremki silikonowe napełnić ciastem. Piec 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu (test suchego patyczka) pozostawić w formie na kilka minut. Podawać na ciepło.
    6. Smacznego :)

Porady

Muffinki są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Można je podawać jako uzupełnienie do zupy zamiast pieczywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Kiełbasa Ogórek Olej Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować