Ziołowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić na kawałeczki.
2. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. Jeśli korzystamy z metalowych foremek wysmarować je masłem.
3. Mąkę zmieszać z ziołami, czosnkiem, cebulą, przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
4. Jajko rozmącić, wymieszać z olejem, maślanką, sokiem cytrynowym, chrzanem i musztardą. Domieszać mączną mieszankę. Na koniec do ciasta dodać kiełbasę i starte na tarce ogórki.
5. Zagłębienia w formie/foremki silikonowe napełnić ciastem. Piec 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu (test suchego patyczka) pozostawić w formie na kilka minut. Podawać na ciepło.
6. Smacznego :)
Porady
Muffinki są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Można je podawać jako uzupełnienie do zupy zamiast pieczywa.
Komentarze