Kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką

4.5 (166 ocen)

Z jeżyn z działki. Ciasto na pożegnanie lata :)

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    - 4 szklanki mąki,
    - 2 szklanki cukru,
    - 3 żółtka
    - kostka margaryny,
    - 3 łyżki śmietany,
    - łyżeczka proszku do pieczenia,
    - paczuszka cukru waniliowego

    Budyniowa pianka:
    - 3 białka,
    - szklanka cukru pudru,
    - opakowanie budyniu waniliowego

    Dodatkowo:
    -0,5 kg świeżych jeżyn,
    - 3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0d9qmph 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i margarynę. Siekamy wszystko, gdy margaryna będzie drobno posiekana dodajemy żółtka i dalej siekamy, dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (mniejszą chowamy do zamrażarki, większą do lodówki).

    Po ok. 30 minutach schłodzone ciasto z lodówki rozwałkowujemy i przenosimy do wysmarowanej masłem foremki. Nakłuwamy widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

    Owoce myjemy, osuszamy i delikatnie mieszamy z cukrem. Wykładamy na nakłute ciasto.

    Ubijamy pianę z białek, dodając cukier i proszek budyniowy. Piana ma być sztywna.
    Nakładamy pianę równomiernie na owoce.

    Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na pianę z białek.

    Ciasto pieczemy ok. 45 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować