Kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i margarynę. Siekamy wszystko, gdy margaryna będzie drobno posiekana dodajemy żółtka i dalej siekamy, dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (mniejszą chowamy do zamrażarki, większą do lodówki).
Po ok. 30 minutach schłodzone ciasto z lodówki rozwałkowujemy i przenosimy do wysmarowanej masłem foremki. Nakłuwamy widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Owoce myjemy, osuszamy i delikatnie mieszamy z cukrem. Wykładamy na nakłute ciasto.
Ubijamy pianę z białek, dodając cukier i proszek budyniowy. Piana ma być sztywna.
Nakładamy pianę równomiernie na owoce.
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na pianę z białek.
Ciasto pieczemy ok. 45 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Komentarze